Få fakta om alkohol: Hvad enhver person har brug for at vide

Kender du dine grænser, når det gælder alkohol? Hvor meget er for meget, og hvilke skader kan det forårsage på lang sigt? Her giver vi dig nogle vigtige oplysninger om alkohol og alkoholproblemer – så alle kan træffe informerede beslutninger om deres alkoholforbrug. Uanset om du er en lejlighedsvis social drikker eller en person, der kæmper med alkoholmisbrug eller alkoholafhængighed, er det afgørende at forstå fakta. Hvor meget alkohol er for meget?

 

Binge drinking (druk)

Binge drinking eller det vi også kalder druk, er et mønster af overdrevent alkoholforbrug, der bringer alkoholkoncentrationen i blodet (BAC) op på 0,08 g/dL eller derover. Det sker typisk, når mænd indtager fem eller flere drinks, eller når kvinder indtager fire eller flere drinks inden for ca. to timer. Binge drinking kan føre til akutte konsekvenser som skader, vold og beruselse samt kroniske problemer som leversygdom og hjertesygdom.

 

Tæl dine genstande.

Hvis du ønsker at skære ned på dit drikkeri, er det vigtigt at vide, hvad der tæller som en “drink” Danmark indeholder en standarddrink (12 gram) ren alkohol. Det svarer til:

 

-det svarer til en almindelig øl (ca. 4,6 procent alkohol)

-med vin siger vi normalt at et glas svarer til en genstand, men det er ikke helt rigtigt for der er naturligvis forskel på om vinen er på 11 alkohol eller 15% alkohol. De senere år er meget kraftige vine blevet almindelige i Danmark og derfor er der også nu ofte mere alkohol i en flaske vin.

-Når det kommer til hård spiritus (ca. 40 procent alkohol). Så er 4cl en genstand.

 

Den faktiske mængde alkohol i en drink kan naturligvis variere meget afhængigt af beholderens type og størrelse. F.eks. kan en “stor” øl på nogle barer eller restauranter indeholde to eller tre standarddrinks. Og mange bartendere skænker shots, der er meget større end 4cl Det er vigtigt at være opmærksom på, at antallet af drinks, du indtager, også afhænger af, hvor hurtigt du drikker. Hvis du drikker flere drinks inden for en timen, vil din promille være højere, end hvis du fordeler de samme drikkevarer over en hel aften.

 

Hvor meget er for meget?

Hvor meget alkohol er for meget? Det afhænger af mange faktorer, herunder din alder, din sundhedstilstand og din familiehistorie. Men hvis du drikker mere end fire drinks på en dag eller mere end ti genstande på en uge, betragtes det som meget alkohol. Hvis du drikker mere end det, øger du din risiko for at udvikle alkoholisme og andre medicinske problemer. Hvis du ikke er sikker på, om du eller en du kender, har et problem med alkohol, er det vigtigt at få hjælp fra en professionel. Der er ressourcer til rådighed til at hjælpe folk, der kæmper med alkoholmisbrug eller alkoholisme.

 

Professionel hjælp til alkoholmisbrug

Du kan få gratis alkoholrådgivning og professionel hjælp ved at ringe til alkohollinjen på 70205501.

Her besvares telefonerne af professionelle alkoholbehandlere som kan vejlede omkring alle spørgsmål vedrørende alkoholproblemer.