Er du havnet i en situation, hvor du skal til at låne penge for at hente din næste investering eller for at få økonomien til at løbe rundt?

I så fald er der ikke meget andet for end at tage lånet. Du skal dog lige gøre dig opmærksom på det lån, du tager. Ikke alle lån er lige gode, og her handler det ikke kun om renten.

Du bliver nødt til at regne dig frem til, om det lån du vil fortage dig, giver mening. Det, du får ud af det, er det bedre end situationen, hvor du ikke har taget lånet. Læs videre for en uddybning.

Affektionsværdi eller investeringsmulighed

Der kan være tusindvis af forskellige årsager til, at du vil vælge at låne penge.
De tilfælde hvor der sjældent bliver gjort de store fagter og modargumenter er huslånet. Hvis du skal ind i en bolig, giver det bare bedre mening at købe end at leje.

Er du i gang med at starte en virksomhed op, hvor du skal bruge en masse penge i opstartsfasen, som du ikke har, vil et lån også være fantastisk. Du vil dog formentlig opleve udfordringer, da bankerne sjældent er særlig begejstret for at låne til andet end boliglån.

Her må du undersøge alternativer.

Til de mindre lån, der omhandler din egen privatøkonomi, gælder lidt andre regler. Ofte vil det være muligt for dig at låne penge til en ny guitar, til en bil, til en rejse eller bare til at få pengene til at række denne måned.

Om dit lån taget af egen selvinteresse og altså har en større værdi for dig, end det har får et muligt salg eller om det er en investering, gælder de samme regler.

Overvej kraftigt, får jeg mere ud af at låne pengene, end hvis jeg undlod. Hvis jeg kommer på min skønne rejse, er jeg så klar til at betale en høj rente på nogle penge, jeg ikke har?

Og hvis guitaren eller aktierne ikke stiger, som du regner med – kan du så betale lånet tilbage.  

Giv dig selv lov til luksus

Er du indforstået med, at der en risiko forbundet med at tage et lån, når renten er høj og dine penge er knappe, så kan du begynde at overveje et lån.

Hvis du slet ikke gør dig overvejelser eller tænker, at pengene nok skal komme, så hold dig væk fra lånet.

Ligger der penge i fremtiden og venter på dig – har du en sikkerhed – kan du tage et lån med fornuften i behold. Så kan du købe en elektrisk røgeovn på dit lån, så længe du ved, at lånet er hurtigt tilbagebetalt.

Det er ingen skam at leve i luksus, så længe der er velovervejet.

Et lån er en hjælp

Det er vigtigt at huske på, at et lån er en hjælp til dig. Denne hjælp er dog lidt speciel.

Når det kommer til en økonomisk hjælp, er der ingen, der hjælper dig, uden de selv får noget ud af det. Det er meget simpelt, og du ved det allerede. Bare husk det, når du gældsætter dig.