Hvis du er så heldig at være blevet optaget på drømmestudiet, så bør du selvfølgelig fejre dette behørigt. Dit liv vil nu tage en radikal drejning til det bedre. Ikke nok med at du giver din drømmekarriere de allerbedste betingelser ved at tage en god uddannelse, så vil du også møde nogle af de bedste venner du nogensinde har haft på dit studie. Og hvis du samtidigt lægger al den nye viden oveni, som du skal til at fylde dit hoved med, så er der jo bestemt noget at fejre. Som ny studerende er chancen for at du nu skal til at søge om SU nok være tæt på de 100%. Men hvordan fungerer SU ansøgningsprocessen egentlig? Læs mere om lån når du er på SU

Hvad er SU?

Statens uddannelsesstøtte er en økonomisk hjælp fra staten, som alle danske studerende er berettiget til at modtage. SU’en er først og fremmest baseret på den såkaldte klippekorts ordning, hvor den studerende modtager et bestemt antal klip. Alle studerende, der modtager SU vil således få 70 måneders samlet SU fordelt i ét klip pr. måned. Der er dog intet krav om at man skal bruge dem alle, men at der er tilstrækkeligt med klip til at færdiggøre en hel universitetsuddannelse. Dog er der et par undtagelser, hvis man går på en ekstra lang uddannelse, der varer mere end de typiske fem år. I så tilfælde kan man oven i købet søge om ekstra SU, for derved at klare skærene rent økonomisk. Derudover er der også en yderligere mulighed, og det er det såkaldte SU lån. Dette statslån kan anvendes til at supplere ens eksisterende SU, der jo som bekendt ikke er noget man bliver millionær på. SU lånet er nok det billigste lån på markedet, og kan faktisk være en glimrende idé, så man 100% kan fokusere på sit studie uden at skulle arbejde ved siden af.

Sådan foregår ansøgningsprocessen

Når du skal søge om SU, så vil du først kunne gøre dette en måned før studiestart. Det er dog selvfølgelig et krav, at du officielt har accepteret dit nye studietilbud. For at søge om Su skal du besøge SU’s hjemmeside, og dernæst udfylde det online ansøgningsskema med alle de korrekte oplysninger. Dette gøres forholdsvis nemt, og efter ca. tre ugers behandlingstid vil du nu være klar til at modtage din SU. Det kan dog variere en smule hvornår du helt præcis vil modtage din første SU. Dette afhænger nemlig i stor udstrækning af, hvornår din nye uddannelse har officiel studiestart. Hvis du f.eks. skal begynd midt i måneden, så vil du typisk først modtage din SU måneden efter. Men den gode nyhed er dog, at når først systemet er oppe og køre, så skal du faktisk ikke tænke mere over sagerne. Ligesom med en løn på et arbejde vil din SU automatisk blive indsat på din konto til den 1. hver eneste måned.

Du kan også spare på dine klip    

Sidst men ikke mindst er der mulighed for at spare klip, hvis du f.eks. har et sommerjob eller på anden måde kommer til penge. For selv om 70 klip lyder af meget, så kan de faktisk forbløffende hurtigt få ben at gå på. Så hvorfor ikke spare på dem, hvis det overhovedet er muligt.